dinsdag 16 juni 2009

Terugblik Symposium lean denken in de zorg

11 juni vond het symposium 'lean denken in de zorg' plaats in het St. Elisabeth Ziekenhuis. 230 deelnemers uit 20 ziekenhuizen en diverse kennisinstellingen, een bomvolle aula.

Naast leidinggevenden en staffunctionarissen opvallend veel zorgverleners (bijna de helft) en opvallend veel energie. Was er bij het eerste symposium vorig jaar nog een sfeer van 'zou lean denken iets voor ons kunnen zijn?' was het dit jaar 'hoe kunnen we ermee aan de slag?'. Ook werd veel uitgewisseld over ervaringen met lean principes en instrumenten. De toepassing neemt snel toe in de diverse ziekenhuizen.

In het boek 'The Toyota Way' beschrijft Jeffrey Liker 14 principes die Toyota over de jaren ontwikkeld heeft. Hij verdeeld die in vier pijlers (vrij vertaald):
 • Lange termijn filosofie die leidt tot meer waarde
 • Processen verbeteren: meer flow en minder verspilling
 • Mensen excelleren: respecteren en uitdagen
 • Problemen oplossen: continu, gestaag, verbeteren
Ik heb het programma van vorig jaar erbij gepakt en dan is te zien hoe de focus voor de toepassing van de principes in de zorg vorig jaar nog vooral lag bij de 2e pijler: het verbeteren van processen. Dit jaar zie je een ander beeld: veel aandacht voor continu verbeteren en ook de menskant is goed vertegenwoordigd. Ook waarde staat op het programma in de vorm van het verband tussen lean denken en 'menslievende zorg'. Het lijkt er dus op dat de principes van Toyota niet alleen meer toepassing vinden in de zorg, maar dat de toepassing ook evolueert en rijker wordt. Een ontwikkeling die vertrouwen geeft dat lean denken kan bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de zorg.

5 opmerkingen:

 1. Hi Marc,
  Goed punt, maar kan je concreter zijn over de duurzaamheid. M.a.w. kan je het meten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Marc,
  Waar kan ik het RSS abonnement vinden? Dan stop ik het in igoogle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marc - great to see that you are blogging. It was an honor to speak at your symposium and to see the work taking place at St. Elisabeth. Best wishes for the future - your lean work AND your blogging.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marc,
  The lean thinker was ook in Tilburg bij het Verbeeten. Kijk es op deze link
  http://theleanthinker.com/

  BeantwoordenVerwijderen