zaterdag 4 september 2010

Netwerk lean in de zorg

Het 'Netwerk lean in de zorg' is in wording! In samenwerking met Achmea zijn we een netwerk voor en door zorginstellingen aan het vormen. 30 september vindt hiervoor een invitational plaats. Het symposium is gericht op zorgorganisaties die actief met Lean aan de slag zijn of daar serieus over na denken. De uitgenodigde zorgorganisaties worden gestimuleerd om naast hun Lean initiatiefnemer/programmamanager ook betrokken medisch specialisten en interne Lean “experts” mee te nemen. Mocht je tot de doelgroep behoren, maar geen uitnodiging hebben ontvangen kun je dat hieronder bij 'reacties' aangeven.

Meer informatie over het symposium:

De dag staat in het kader van kennismaken met verschillende Lean initiatieven in de zorg en het leren van elkaar. Het programma is:
Dagvoorzitter: Marcel Visser, Raad van Bestuur Elisabeth Ziekenhuis 
0930     Ontvangst
1000     Welkom door gastheer Achmea
            Roelof Konterman, Directievoorzitter Achmea Zorg
1015     Introductie “Lean in de Zorg netwerk van en voor de zorg” door Elisabeth Ziekenhuis Tilburg
Marc Rouppe van der Voort, Manager Innovatie
1100     Lean in het Kennemer Gasthuis; de rol van de medisch staf
            Conny Kips en Nanda Vis, Programmamanagers Lean
1130     Lean bij Icare VV&T; de gedragsverandering voorop
            Marjan Terweij, Programmamanager Lean
1200     Lean in het Waterland Ziekenhuis; van project naar programma
            Peter Hofman, Programmamanager Lean
1230     RuG introduceert Lean Kenniscentrum voor de Zorg
            Jannes Slomp en Kees Ahaus, professoren aan de RuG
1300     Lunch (met enquêtevragen over jullie verwachtingen bij het kenniscentrum)
1400     Workshops:
 - Alignment; delen van ervaringen rondom de integraliteit van het programma (moderatie Elisabeth&Icare)
- Veranderweerstand; delen van ervaringen rondom de weerstanden bij procesherontwerp (moderatie KG&Waterland)
- Gedrag en leiderschap; delen van ervaringen rondom het beïnvloeden van gedrag (moderator uit een andere bedrijfstak)
1530     Thee
1545     RuG koppelt de resultaten van de lunch enquête over het kenniscentrum terug
            Jannes Slomp en Kees Ahaus, professoren aan de RuG
1600     Elisabeth Ziekenhuis Tilburg sluit de dag af
            Marcel Visser, Raad van Bestuur Elisabeth Ziekenhuis 
De RuG en TNO ondersteunen het “Lean in de Zorg netwerk van en voor de zorg” en zullen plaatsnemen in de projectgroep die op basis van de wensen van de aanwezigen in het najaar van 2010 een besloten kennis website “Lean in de Zorg” gaat realiseren, een trainings- en opleidingscurriculum voor Lean experts in de Zorg gaat vormgeven en wetenschappelijk onderzoek laat doen naar de effecten van Lean in de Zorg. 
De kosten voor dit “Lean Kenniscentrum voor de Zorg” zullen door Achmea worden gedragen. Achmea doet dit omdat zij de Nederlandse zorgorganisaties wil helpen bij het beter gebruik maken van hun unieke resources; de zorgprofessionals. De komende jaren zullen deze zorgprofessionals meer en meer mensen moeten gaan helpen, door het ontbreken van nieuwe arbeidskrachten en het stijgen van de vraag naar zorg. Achmea is er na 5 eigen Lean ervaringsjaren van overtuigd dat Lean kan zorgen voor: een betere veiligheid, betere (beleefde) kwaliteit, meer werkplezier en beter gebruik maken van de schaarse zorgprofessionals.
Dit landelijke evenement zal worden opgevolgd door een drietal regionale evenementen in November/December, deze evenementen zullen plaatsvinden bij deelnemende zorgorganisaties zoals het Elisabeth in Tilburg en het UMCG/RuG in Groningen.
Ook in 2011 kun je in het voorjaar en het najaar een dergelijk evenementen programma verwachten van het “Lean in de Zorg netwerk van en voor de zorg”. Daarnaast zal het netwerk voorzien in; digitale lean bibliotheek, lean trainingscurriculum, koppeling met internationale lean netwerken, lean lobby in den Haag, wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten van lean (bewijslast) en uiteraard onderlinge kennisuitwisseling en steun.
Ik ben er erg enthousiast over, dit belooft een mooie impuls op te gaan leveren aan onze (zorginstellingen) lean initiatieven. Dat de lean principes ook voor de zorg krachtig zijn ben ik inmiddels van overtuigd, maar hoe (verandermanagement) en in welke vorm (de methodes, de vertaling van de principes en de cultuur en gedragsveranderingen die erbij horen), beginnen we pas net te begrijpen. Er is nog veel te leren hoe de lean principes in een zorgomgeving toegepast kunnen worden en daar kunnen we veel voor van elkaar leren.

Ook gaaf om op deze wijze als zorginstellingen en zorgverzekeraar elkaar te kunnen versterken. We (Elisabeth) zijn eerder gaan uitwisselen met Robert van Schagen, programmamanager lean en de drijvende kracht achter de stimulering van de toepassing van de lean principes vanuit Achmea. Ook zijn we op bezoek geweest bij Achmea en hebben krachtige voorbeelden gezien hoe ze de lean principes zelf toepassen. Je ziet mooi hoe die afdelingen van aanbod naar vraaggericht / klantgericht zijn getransformeerd, waarbij de teams vol trots laten zien hoe zij aan continu verbeteren werken, waar hun klanten, onze patiënten, de voordelen van ervaren. In de kern zijn  we met hetzelfde bezig en als we het zo benaderen vanuit de lean principes kunnen we veel van elkaar leren.

7 opmerkingen:

 1. Ik zou graag uitgenodigd willen worden voor het symposium ' lean netwerk in de zorg' . Zelf ben ik in het Jeroen Bosch Ziekenhuis vanuit mijn rol als organisatieadviseur betrokken bij het implementeren van een aantal leanprojecten.

  Vriendelijke groeten,
  Saskia Cornelissen
  s.cornelissen@jbz.nl
  073-6996635

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Saskia,

  Ik zal zorgen dat het jullie ook een uitnodiging ontvangen!

  Groeten,

  Marc

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Marc,
  Erg interessant! Ook ik zou graag een uitnodiging ontvangen. Is dat nog mogelijk?
  Vriendelijke groet, Erny

  ekorsmit@fzr.nl (0165-588281)

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marc,
  Via mijn vriend Stan Janssen al het een en het ander gehoord over het lean denken. Ben werkzaam in de thuiszorg. Zou graag een uitnoding ontvangen.
  Lukt dat nog? m.vr. gr.
  Jos Jansen
  Koemate 102
  mailadres: k.jansenlinders@upcmail.nl
  7006 CL Doetinchem

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Erny en Jos, ik zal zorgen dat contact met jullie opgenomen wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Marc,

  Hoe kan een organisatie lid worden van het netwerk Lean in de zorg?
  Ik zou graag met een aantal collega's het symposium bezoeken.
  vriendelijke groeten,

  Nell Broersma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Nell,

  Leuk! Binnenkort wordt de website van het netwerk geopend met alle informatie. Voor nu zal ik je via LinkedIn een bericht sturen hoe dat kan.

  Groeten,

  Marc

  BeantwoordenVerwijderen