maandag 21 november 2011

Vooraankondiging symposium en boek!

31 januari organiseren we in het St. Elisabeth Ziekenhuis weer ons jaarlijks symposium lean in de zorg! Een gelegenheid om meer te leren over de lean principes en van elkaar door praktijkverhalen. De primaire doelgroep zijn zorgverleners, leidinggevenden en stafmedewerkers uit zowel cure als care. Het thema wordt:
Hoe vergroot je het probleemoplossend vermogen van je team?
Dit is niet toevallig ook het thema van het tweede praktijkboek die we momenteel afronden en die we gaan presenteren op het symposium. Dit boek is een initiatief van het Netwerk Lean in de zorg (Lidz) en de redactie is wederom door Jos Benders en mijzelf. Aan bod komt een mooie mix van negen praktijkverhalen uit:

 • VUmc en GGZ inGeest
 • Maastro Clinic, radiotherapie
 • Afdeling Radiotherapie, Erasmus MC
 • St. Elisabeth Ziekenhuis
 • Achmea
 • Isala Klinieken
 • Icare (VV&T)
 • Afdeling Pathologie, Radboud UMC
 • Vanboeijen (VV&T)
Op het symposium worden in korte presentaties de belangrijkste inzichten uit deze verhalen gepresenteerd en zijn er parallelle sessies om meer de diepte in te gaan. Deelnemers van het symposium ontvangen ook het nieuwe boek. Daarnaast komen er workshops, rondetafelgesprekken en de mogelijkheid om afdelingen van het Elisabeth te bezoeken om lean in de praktijk te zien en in gesprek te gaan met mensen op hun afdeling.


Bijzondere gastspreker: Jeff Kaas
Met trots kan ik aankondigen dat Jeff Kaas een bijdrage komt leveren. Jeff is directeur en zoon van de oprichter van Kaas Tailored, een relatief klein meubelbedrijf in Seattle. Hij is geen lean guru of iets dergelijks, maar iemand die gewoon geraakt is door de filosofie van Toyota en zijn interpretatie daarvan op bijzonder authentieke wijze doorvoert. Maar dan ook echt doorvoert in alles wat hij doet in de praktijk van zijn fabriek. Hij stelt daarbij zowel het verwijderen van verspilling als het in staat stellen van mensen om te groeien centraal. Zoals hij het uitlegt op de website van zijn bedrijf:
Living Kaizen
In a nutshell, Kaizen (Japanese for continuous improvement) is a practice which promotes productivity improvement, humanizes the workplace, eliminates excessive work, and teaches people from all levels of an organization how to thoughtfully spot and eliminate waste in their daily routines. 
“You’re nuts!”
We frequently hear this from our tour guests as they see our operation. 
“Your office is where?”
Actually we don’t have offices. Instead we work where value is added – on the shop floor. 
“Building one at a time is actually more efficient than building a batch of fifty?”
Yep. Did we mention it also yields higher quality and shorter lead times?
Klik hier voor een eerdere blog over een bezoek aan zijn bedrijf. Een bijzondere ervaring. Ook bijzonder is dat hij zich niet laat inhuren om anderen te vertellen over lean. Hij beschouwt het als een eer om anderen te kunnen helpen te verbeteren en wil daar niet voor betaald worden. Een man waar ik stil van wordt.

Over enkele weken volgt meer informatie over het detail programma. Vergeet niet alvast 31 januari te reserveren in je agenda als je interesse hebt.

Aanmelden
Voor degenen die zich al willen aanmelden kun je hier het formulier openen en printen of downloaden (aanmelden kan helaas nog niet digitaal, hopelijk de volgende keer). De vorige keer was het een maand van tevoren volgeboekt, dus dat zou een argument kunnen zijn niet te lang te wachten. Rechtsboven op mijn blog kun je het actuele aantal aanmeldingen volgen.

Praktische informatie
 • Locatie: Aula, St. Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg
 • Ontvangst vanaf 9:15
 • Start symposium: 10:00u
 • Afsluiting met Brabantse borrel: 18:30u
Het eindigt wat later dan normaal omdat Jeff gaat proberen een live video verbinding met zijn bedrijf te leggen zodat je niet alleen zijn verhaal hoort maar het ook kan zien. En het tijdsverschil met Seattle is negen uur... (bovendien hebben we veel mooie verhalen en sessies, dus we denken ervoor te kunnen zorgen dat jullie je tijd goed kunnen besteden).

Zie eventueel onderstaande links voor verslagen van de vorige symposia over lean in het Elisabeth ziekenhuis:
Ik kijk ernaar uit weer de energie van een zaal vol praktijkkennis, ervaring en ideeen te voelen bruisen!

Aanvulling: klik hier voor de update van het boek en het symposium.

4 opmerkingen:

 1. En daar word ik weer even stil van. Wat fantastisch dat het je gelukt is om Jeff naar het symposium te halen. Ik hoop dat hij de aanwezigen op dezelfde manier kan raken als hij dat zo inspirerend in Seattle deed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marc, erg leuk dat jullie dit weer gaan organiseren & dat er weer een nieuw boek aan komt. Ben best benieuwd hoe het er momenteel voor staat bij jullie. Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi initiatief! Ikzelf ben student en het lijkt me erg leuk om het symposium te bezoeken. Zijn studenten ook welkom? Succes met de voorbereiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Ard, ook studenten zijn van harte welkom. Helaas kunnen we echter geen plek meer bieden, we zijn vol... Na het symposium komen de presentaties wel hier op deze blog te staan. En anders wellicht een volgende week!

  BeantwoordenVerwijderen