zaterdag 1 oktober 2011

Artikel: Lean is heerlijk

Onlangs verscheen in het veelgelezen maandblad 'Arts & Auto' een artikel over lean in de zorg. Het artikel is online te lezen, klik hier om naar het blad te gaan. Het artikel begint op pagina 29. Hieronder staat ook de enthousiaste column erover uit hetzelfde blad door Frank van Wijck.

Wat opvalt in het artikel, de column en ook in recente andere artikelen (zie bijvoorbeeld vorige blog over het St. Jansdal) is dat het enthousiasme ervan af spat. Het zijn verhalen over hoe teams, afdelingen en professionals eigenaarschap nemen over het verbeteren van processen, enthousiast worden hoe de lean principes en methodes hen daarbij helpen en hoe ze dat incorporeren in hun routines. Dat zijn mooie signalen dat lean bijdraagt aan een duurzame ontwikkeling van de zorg.


Lean is heerlijk

Frank van Wijck is medisch journalist en vaste medewerker van Arts & Auto. Naast zijn column in het blad, houdt hij op de website elke werkdag een weblog bij over ontwikkelingen in de zorgmarkt.

Wat doet het ertoe of je het lean noemt, of productive ward, of meer tijd voor de patiënt? De kernboodschap van de ziekenhuizen die zich hebben opengesteld voor het gedachtegoed dat we voor het gemak toch maar even lean zullen noemen, is dat het enorm veel positieve energie geeft. De verpleegkundigen van het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk stellen dat ze er meer plezier door in hun werk hebben gekregen. Het ziekteverzuim halveerde.

In de komende editie van Arts & Auto verschijnt een artikel over dit onderwerp. Ik liep hiervoor een dag rond in VUmc en interviewde een verpleegkundige, een medisch specialist en een bestuurder. Ook bij hen trof ik een enthousiasme voor de leanfilosofie dat duidelijk geen afgesproken werk was. De verpleegkundige die ik voor dit artikel sprak, zei dat het ziekteverzuim op haar afdeling nagenoeg tot nul gedaald was. “Ik zou het bijna fijn vinden als ze weer eens gewoon een dagje thuisbleven als ze zich ziek voelen”, vertrouwde ze me toe. Blijkbaar maakt lean mensen zó enthousiast dat ze geen moment willen missen.

Ik vond het een prachtig verhaal. En ik raad iedereen aan die nog niet aan lean doet en die klaagt over ‘omkomen in de rompslomp’s, om eens een middagje in VUmc of een van de andere leanziekenhuizen op bezoek te gaan. Geen boeken lezen, geen congressen bezoeken, gewoon in de praktijk gaan kijken. Lean is echt heerlijk, ik werd helemaal vrolijk van die dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten