dinsdag 28 juli 2015

Artikel n.a.v. VS studiereis: Lean zien is lean doen

Aan de Texas studiereis (zie hier voor meer informatie) heeft naast Zaans MC, Westfries Gasthuis en het St. Antonius Ziekenhuis en de VvAA ook een journalist deelgenomen: Marcel van Dijk. Hij heeft voor het blad Arts en Auto een leuk artikel erover geschreven: "Lean zien is Lean doen". Zie hier voor het artikel op de website van Arts en Auto, daar is het ook als pdf te openen.

In mijn vorige blog schreef ik dat het meest inspirerende voor het St. Antonius het 'daily management' is geweest. In dit artikel lees je dat dat ook voor de andere deelnemers het meest inspirerend is geweest. Wat je op zo'n reis ook goed ziet is de kracht om als een groep deel te nemen. Per ziekenhuis werkt dat goed omdat je tijdens de reis alles samen verwerkt en vertaald naar de praktijk. Daarbij helpt het enorm dat zowel artsen als bestuur of management er bij is. Mensen kwamen persoonlijk geinspireerd terug, maar bovendien als groep met een actieplan. Erg krachtig. Ook was het erg zinvol om als verschillende ziekenhuizen / zorginstellingen deel te nemen. Dat vergroot de diversiteit van interpretaties en ideeen voor toepassingen. Bovendien stimuleert het omdat je ziet hoe de denkrichting die je met je eigen groep ontwikkeld past in een grotere ontwikkelrichting die we als zorg aan het doormaken zijn. 

Wat je mooi bij het kopje ziet in het artikel bij Marja Hodac, Internist-nefroloog van het Zaans MC: "Vol passie verbeteren"
is de behoefte om een balans te vinden tussen enerzijds meer structuur in verbeterslagen maken. Meer gedegen methodes en leerprocessen om onze bedrijfsvoering professioneler in te richten en te ontwikkelen. Maar anderzijds zit de kracht van de zorg in het menselijke aspect, de verbinding. En dat uit zich in de passie van mensen die zich inzetten voor patienten en die zich inzetten voor het verbeteren van de processen voor patienten. 

Passie definieer ik het liefst (op basis van een uitspraak van Marius Buiting): 
"het lijden dat je ervoor over hebt om iets te bereiken waar je in gelooft"

We zijn geinspireerd en gepassioneerd om de zorg te verbeteren door te leren van andere sectoren. Door te leren van andere organisaties en mensen die anders denken. Daarvoor open stellen, reflecteren en je eigen handelen ter discussie stellen. Risico's nemen om anders te handelen. Voor verbetering, maar wellicht tijdens dat leerproces uit je comfortzone. Kwetsbaar. Hoe ver ben ik bereid om daar voor te gaan?

Hoe ver ben jij bereid te gaan?Geen opmerkingen:

Een reactie posten