vrijdag 2 december 2016

Mooi filmpje over 'Opnemen zonder bed'

In dit eerdere bericht heb ik verteld over onze mooie verbeterslag 'Opnemen zonder bed' om patiënten niet meer op een verpleegafdeling op te nemen, maar rechtstreeks via de OK en na operatie pas naar de verpleegafdeling. Het loopt nog steeds tot grote tevredenheid en is inmiddels ook geïntroduceerd op de eerste verpleegafdeling op onze locatie in Nieuwegein.

Onlangs hadden we een ziekenhuisbijeenkomst met terugblik op de bereikte successen van 2016 en daarvoor heeft het enthousiaste verpleegteam met alle betrokken discisplines een mooie film gemaakt om te laten zien hoe Opnemen zonder bed er uit ziet en waarom ze er trots op zijn.

Het is voor intern gebruik gemaakt, dus sommigen termen zullen niet voor iedereen duidelijk zijn: 4A en 4B zijn twee verpleegafdelingen. F&V staat voor Facilitait en Vastgoed en gaat hier om schoonmaak, roomservice en transport. PV+ staat voor Probleemoplossend vermogen vergroten en dat is de naam voor de Continu verbeter routines in het Antonius, wat voornamelijk gebaseerd is op Lean.
In het voorjaar heeft Jeff Kaas meegelopen met de opname van een patiënt volgens het oude proces en een keer volgens het nieuwe proces 'Opnemen zonder bed'. Interessant is dat hij
het nieuwe proces veel en veel beter vond vanuit het perspectief van patiëntveiligheid en patiëntvriendelijkheid. Niet zozeer vanwege het wel of niet op de afdeling opgenomen worden, maar omdat het nieuwe proces veel logischer in elkaar zit en niet meer om voorrang strijdt met andere processen op de verpleegafdeling. In het oude proces signaleerde hij 'minstens 20 en vermoedelijk 30 workarounds' Hij ervoer het oude proces als 'push' en het nieuw als 'pull' georiënteerd. Een bevestiging dat Opnemen zonder bed een grote stap vooruit is in nog meer opzichten dan waar het om begonnen was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten