zaterdag 5 maart 2011

Wat is leiderschap?


Geïnspireerd door Stephen Parry

2 opmerkingen:

  1. Hij is leuk maar wel erg 2 dimensionaal! Een zeer complex, maar met name een zeer bedreigend probleem of verandervoorstel zal ondanks leiderschap veel weerstand oproepen! Heb m dus liever in 3-D met op de 3e as: mate van bedreiging

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hou wel van eenvoudige redenaties. Dat maakt verbindingen scherp. Dat zal zeker de bedoeling zijn van Stephen Parry. Als je het principe weerstand analyseert in relatie met leiderschap, zie je vaak dat het zijn oorsprong heeft in gebrek aan (zelf)vertrouwen. Gebrek aan vertrouwen in eigen handelen of gebrek aan vertrouwen elkaars intenties of uitkomst van de verandering, etc.. In de huidige organisaties is de manager (kies bewust voor dit woord) vaak diegene die het initiatief neemt. Echter bij Continu Verbeteren/Kaizen kan iedereen leiderschap tonen om de ander mee te nemen om het initiatief te verrijken. Daar begint het naar mijn idee. Dat geldt dus niet alleen voor de manager van een team, maar voor iedereen die leiding neemt voor een initiatief of testen van een idee. Om leiderschap te kunnen tonen is ruimte nodig. Die ruimte vereist vertrouwen van de manager maar ook van diegene die leiding krijgt. Men voelt zich verbonden. Mijn opvatting is dat het begint bij de manager Zo niet dan zie ik het als een gebrek aan leiderschap. Ga naar de film The King's Speech, daar gebeurd precies wat ik hier bedoel. Het overigens een prachtige film. Moet iedere lean adept hebben gezien!
    Een andere overtuiging is dat relatie gebrek aan leiderschap en weerstand uit nog meer redenaties bestaat. Dat is aan de volgende.

    BeantwoordenVerwijderen