zaterdag 3 december 2011

Dit geloof je niet... (Wedden?)

Op de blog van Toyota Nederland stond onderstaand bericht. Ik wist dat Toyota veel investeert om duurzaam te produceren en maximaal te recyclen, maar dit is onvoorstelbaar.

Dit geloof je niet... (Wedden?)
Geplaatst op 24 oktober 2011

Een auto weegt op de weg al snel duizend kilo of (veel) meer. Maar eh, hoeveel kilo afval levert de productie van één auto eigenlijk op? 50 kilo? 100 kilo? 200? Of meer? We slaan er Toyota’s Europese milieurapport 2011 toch maar eens op na. Bladeren maar!
Het rapport van Toyota Motor Europe is net uitgegeven en bevat talloze cijfers over energie, watergebruik, CO2-uitstoot enzovoort. Na stevig bladeren (oke, scrollen want we lezen de PDF) vinden we het cijfer: 0,10 ton afval. Dat is dus 100 kilo. Per jaar. Niet per auto. Maar voor alle fabrieken samen. 100 kilo. De complete afvalstroom richting de vuilverbranding bedraagt 100 kilo voor 465.868 gebouwde auto’s. 100 kilo. Dus. Dat is dus minder dan 1 gram afval per auto (0,21 gram om héééél precies te zijn). Een stukje gewoon papier van 5×5 centimeter is ongeveer even zwaar.

Lees hier het Toyota Motor Europe Sustainability Report 2011.


3 opmerkingen:

 1. Hi,

  Even googlen en je vindt dat dit een normaal getal is bij automakers. Het gaat om reststoffen die gestort worden. Ook DAF en Honda hanteren deze claims. Lees eens.

  http://www.green.autoblog.com/2011/07/27/beware-of-zero-waste-to-landfill-claims/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, het klinkt geweldig, maar de essentiele vraag bij "hoeveel afval levert de productie van één auto eigenlijk op" hoeveel afval er in die auto zit aan het einde van zijn leven...

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Henk Dank, dat plaatst het in perspectief. Goed om te weten dat meer fabrikanten zo ver gaan en dat meer cijfers nodig zijn om het te interpreteren. Het sustainability rapport wekt de indruk dat het wel een claim vanuit een totaalplaatje is, net zoals de reactie van Honda op de site van green autoblog aangeeft. Wat denk je?

  @Anoniem. Goede vraag. Op onderstaande link legt Toyota haar recycling benadering uit en dat haar doelstelling is in 2015 95% van elke auto te reclyclen. In Japan halen ze dat nu, in Europa nog niet (maar dus wel in 2015 is het doel). Dat klinkt indrukwekkend, maar ik weet niet hoe zich dat verhoudt tot andere autofabrikanten?
  http://www.toyota-global.com/sustainability/environmental_responsibility/automobile_recycling/approach_to_recycling.html

  BeantwoordenVerwijderen