zaterdag 17 december 2011

Update boek en symposium

Het boek is af! Alle teksten, plaatjes en opmaak zijn definitief en het is nu aan de drukker om er iets moois van te maken. Jos Benders en ik (redactie) hebben gekozen voor een foto op de voorkant met een bijzondere betekenis. Op het symposium van 31 januari tonen we het resultaat! Het boek is een uitgave van het Netwerk Lean in de zorg (Lidz) en de titel is geworden:
Lean in de zorg
De praktijk van continu verbeteren
De inhoudsopgave van het boek is geworden:
 1. Het probleemoplossend vermogen in de zorg
  Marc Rouppe van der Voort en Jos Benders (inleiding van de redactie)
 2. Achtduizend probleemoplossers
  Lean werken in VUmc en GGZ InGeest
  Erica Barkema, Ellen Duijnhouwer, Trea Grau, Marjolein Jungman, Ed Kist, Renée Kool, Bas Lohman en Marco van der Noordaa ("Het lean team" van VUmc en GGZ InGeest)
 3. Op weg naar een continu lerende organisatie
  "You can't improve what you can't control"
  Pascale Simons en Huub Backes (Maastro Clinic)
 4. De kleine dingen die het doen
  Marije Stoffer en Thea van Zon (Afdeling Radiotherapie in het Erasmus MC)
 5. Wat doet Elisa?
  Verbeteren als normaal onderdeel van ieders dagelijks werk
  Marc Rouppe van der Voort, Jacob Caron, Peter Kabel, Peter Nijssen, Willem Wiegersma, Henk Veraart, Ad van de Laar en Joachim Tilanus ("Het V-team", St. Elisabeth Ziekenhuis)
 6. Samen Effectief Naar Succes
  Janke Lindeboom en Bart-Jan Lijnkamp (Achmea)
 7. Van projecten uitvoeren naar continu verbeteren
  Maud Bik (Isala Klinieken)
 8. 'Steeds Beter' bij Icare
  Kritische succesfactoren voor lean in een thuiszorgorganisatie
  Marjan Terweij en Inge Lups (Icare)
 9. Groeien om niet te krimpen: een uitdaging voor de afdeling Pathologie
  Han van Krieken, Coos Diepenbroek, Marian van de Geer, Sharon Hubner en Harold Kerstens (Afdeling Pathologie van UMC St. Radboud)
 10. Continu verbeteren bij Vanboeijen: lean als bouwsteen voor medezeggenschap
  Anke van den Heuvel en Suzanne Kars (Vanboeijen)
 11. De Olympische gedachte
  Jos Benders en Marc Rouppe van der Voort (reflectie van de redactie)
Alle deelnemers van het eerder aangekondigde symposium ontvangen op die dag een exemplaar.
Vanaf dan is het ook te bestellen bij de uitgever Lemma en de meeste boekwinkels, net als ons huidige boek. Nog afgezien van mijn enthousiasme over de inhoud van het boek, ben ik er trots op dat we als 'cure', 'care' en zorgverzekeraar gezamenlijk een boek uit brengen over ervaringen hoe we de zorg verbeteren. Samenwerking heeft de toekomst.

Op het symposium vertelt in de middag van elk hoofdstuk een auteur de belangrijkste inzichten uit het hoofdstuk. Vervolgens staat in parallelsessies de ervaringen van lean in de praktijk centraal. De meeste auteurs brengen daarvoor mensen vanaf de werkvloer mee.

In de ochtend zal na het verhaal van Jeff Kaas (zie vorige blog hierover) ook een ronde parallelsessies zijn. Een van de mogelijkheden is om afdelingen te bezoeken in het Elisabeth om te zien hoe ze lean in de praktijk brengen, bijvoorbeeld met Verbeterborden en dagstarts, en om met mensen van de afdeling in gesprek te kunnen gaan. De (type) afdelingen die bezocht kunnen worden zijn:

 • Verpleegafdelingen Orthopedie, Heelkunde, Neurochirurgie en Plastische chirurgie en de SEH (er worden twee groepen van drie afdelingen gevormd. Je komt dus op drie afdelingen)
 • Poliklinieken Oogheelkunde, Kaakchirurgie en Cardiologie (je komt op alle drie afdelingen)
 • Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie (daar is zoveel te zien dat je op deze afdeling blijft)
 • Magazijn en Transport (je komt op beide afdelingen)

Parallel verzorgen Steven Leenheer en Bosko Smits van Instituut Verbeeten (Radiotherapie) een workshop waar ze ruim vier jaar ervaring met lean gaan gebruiken om de volgende prikkelende stelling te behandelen met deelnemers die ook reeds ervaring met continu verbeteren hebben:
"Op weg naar een continu verbetercultuur: met verbeterborden en dagstarts alleen zijn we er nog lang niet"
Tegelijk gaat Jeff Kaas een sessie verzorgen 'voor gevorderden', waarbij hij met name ingaat op de leiderschap die lean vergt. Ook komt er een algemene sessie over lean in de zorg 'voor beginners' of mensen met ervaring die weer eens bij de basis stil willen staan. Ook zijn er diverse rondetafelgesprekken voor deelnemers die liever in een kleine groep de diepte in gaan en het onderling uitwisselen belangrijk vinden.

Als je van plan bent je aan te melden voor het symposium, wacht dan niet te lang meer. Er zijn momenteel 173 inschrijvingen en bij 250 moeten we de inschrijving sluiten. Rechtsboven op mijn weblog staat de actuele stand van het aantal inschrijvingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten