vrijdag 27 juli 2012

twee favoriete quotes

Voor zomeroverpeinsingen (= Wordfeud tip) twee van mijn favoriete quotes. Een zomerse toost voor degene die het mooiste verband weet te leggen:
"Probeer nooit iets te veranderen als je er niet van houdt zoals het nu is" (onbekend) 
"Je kan een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken als waaruit het is ontstaan" (Albert Einstein)

3 opmerkingen:

 1. Hoi Marc,
  Wordfeud heeft hopelijk een goede spellingchecker, ik verwacht dat je tip daar afgewezen wordt, maar er is hoop, inderdaad door beide citaten te verbinden….

  Ik zou 'ein Stein' (= een scrabble-blokje) aanpassen door zomeroverpeinsingen te veranderen in zomeroverpeinzingen, zelfs nu ik er niet van hou zoals het is.

  groeten, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Marc,

  een mooie oproep, bij deze een poging:

  Als je kritiek levert op een de situaite zoals die nu is, blijf je (denken)in de huidge situatie.

  Als je van iets houdt, er zelfs passie voor hebt, dan ben je (zo schrijf jezelf elders op dit blog) bereid er (een klein beetje) voor te lijden. En de bereidheid om die inspanning te leveren heb je nodig om anders te (leren) denken, iets diepgaand te begrijpen om iets, misschien, te veranderen.

  Groet!

  Ruud

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie inmiddels in dat mijn manier van denken leidde tot mijn manier van doen, en tezamen dus tot de werkelijkheid waarin ik nu verkeer.

  Van heel veel in die werkelijkheid houd ik zoals het is. De dingen van de werkelijkheid die ik niet snap, veranderen tot dingen die ik kan accepteren, zodra ik ze wél snap. Zolang ik mij onderzoekend verwonder over de dingen die ik niet snap, begin ik steeds meer te snappen en is er steeds meer van de werkelijkheid dat ik kan accepteren zoals het is.

  Het begrip Agapè begint me (als ervaring) te dagen. Het begrip Zen ook.

  Zodra ik ergens niet van houd en dat aspect van de werkelijkheid wil veranderen, gaan de dingen mis. Dat inzicht betekent voor mij niet dat er geen dingen in mijn werkelijkheid zijn, waarover ik mij niet zou hoeven opwinden. Ik vind dat ik mij moet opwinden over onrecht en onrechtvaardigheid. Zou ik mij niet over dergelijke dingen opwinden, dan zou ik mij overgeven aan onverschilligheid en indolentie - levenshoudingen die mijn menselijkheid en waardigheid aantasten. Er is iets in mij dat die menselijkheid en waardigheid neer wil zetten en wil neerzetten. Wat dat iets is, weet ik niet; ik ervaar het als een onontkoombaar streven in mij.

  Meest effectief lijkt te zijn mijn opwinding om te zetten in uitvinden van manieren om "voeding" van het onrecht / de onrechtvaardigheid te stoppen, en juist rechtvaardigheid te "voeden". De directe gerichtheid op het (willen) veranderen van onrecht / onrechtvaardigheid leidt tot gedoe en verdriet.

  Zomerse groet!

  Bart

  BeantwoordenVerwijderen