zondag 12 oktober 2014

Terugblik 5e Jaarcongres Lidz

3 oktober vond het 5e jaarcongres van Lidz plaats met als thema 'Back to basics'. Vorige week schreef ik al een blogbericht over wat me over het thema het meest bij was gebleven: focus op flow voor verspilling. Klik hier voor die blog.

Tijdens het congres heeft een cartoonist tekeningen gemaakt, de volgende tekening geeft de sfeer goed weer:

Ook hebben tijdens het congres twee studenten Geneeskunde foto's gemaakt en samengebracht in een mooie compilatie, zie hieronder.

Impressie Lean jaarcongres van het Lidz 3oktober 2014 Back to Basic in het Radboudumc from de Kunst van het Klein Maken on Vimeo.

Enkele andere gedachten die me bij zijn gebleven na het congres:


Frank van den Hoogen, KNO-arts en hofd-hals chcirug van het Radboudumc was de (zeer goede) dagvoorzitter. In zijn opening stelde hij dat ketenlogistiek evenveel de uitkomsten van zorg kan verbeteren als de afgelopen decennia met radiotherapie en behandeling is verbeterd. Dat is nog eens een stelling (die hij overigens baseerde op uitkomsten van onderzoek).

Zeer sterke bijdrage van Radiotherapeut oncoloog Tom Rozema van het Instituut Verbeeten, samen met een patient van hem zelf. Veel interactie met het publiek, indringend en tegelijk verfrissend. Enkele opmerkingen van de patient (ik heb helaas zijn naam niet genoteerd), nadat hij overigens benadrukte dat hij zeer dankbaar en tevreden is over de zorg die hij heeft ontvangen:
"Wachttijd is het ergste wat er is. De onzekerheid."
"Er is nooit aan mij gevraagd wat ik beleef, wat ik denk"
En van Tom Rozema:
"We durven niet echt te beginnen met veranderen" 
Professor in Patient-centered innovation Jan Kremer hield een mooi verhaal over de toekomst van gepersonaliseerde zorg. Hij stelde dat de meeste winst die bereikt kan worden met 'Evidence Based Medicine' (EBM) bereikt lijkt te zijn en dat nu meer winst bereikt kan worden met 'Personalised Based Medicine'. Dat pleit ervoor om 'Personalised Based Medicine' (PBM) als kompas te hanteren voor het verbeteren van processen. 

Hetzelfde principe kun je ook toepassen op Lean: individuele zorgverleners de ruimte bieden om Lean toe te passen op een manier die past bij hun manier van werken, manier van denken en individuele waarden. Dat kan pas als het kader voldoende duidelijk is en voldoende eenduidig wat onder Lean verstaan wordt in de eigen organisatie, dus voldoende standaardisatie en dan de laat verder omhoog brengen door individuele zorgverleners de ruimte te geven, net als bij de ontwikkeling van EBM naar PBM. Ik denk dat we ook bij de toepassing van Lean in die fase zijn. Omgekeerd leidt gebrek aan die ruimte tot een onvoldoende draagvlak om verder te komen als je een continu verbetercultuur nastreeft.

Hieronder nog een leuke tekeningen van de cartoonist naar aanleiding van één van de parallel sessies:

Het was top georganiseerd! Met dank aan Radboudumc als gastheer en de congrescommissie die duidelijk een stapje verder zijn gegaan om hier iets moois van te maken:
  • Stan Janssen, Radboudumc
  • Wilko van den Bergs, Icare
  • Ferentia van Dijk, St Antonius Ziekenhuis
  • Bart van Oost, Erasmus MC
  • Marije Stoffer, Erasmus MC / Radboudumc
  • Vera Wientjens, Instituut Verbeeten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten