zondag 21 december 2014

Terugblik symposium + boek is uit!

Afgelopen woensdag vond het mini-symposium 'Verder met lean in de zorg' plaats ter lancering van het gelijknamige boek. Zie hier voor het programma. Ik heb intens genoten. De zaal was vol en de sfeer was goed. Aan de presentaties en discussies merk je dat de toepassing van lean in de zorg volwassen is geworden. We zijn niet meer bezig om een nieuwe insteek te begrijpen, we zijn niet meer bezig met het te vertalen naar de zorg, we zijn aan van elkaar aan het leren hoe we het goed werkend krijgen. Ook zie je dat steeds meer eigen benaderingen ontstaan, waar lean vermengd wordt met andere methoden en uitgangspunten. Een zeer goede ontwikkeling, zolang we maar niet te opportunistisch elementen uit lean pikken en combineren zonder goed te begrijpen hoe een en ander samenhangt, want juist in de samenhang zit de kracht.

Het boek 'Verder met lean in de zorg' is uit!


Het boek is vanaf nu dus te koop! Als vanouds staat het vol met praktijkverhalen, maar dit keer staan er ook meer verdiepende en reflecterende hoofdstukken in. Zie hier voor de inhoudsopgave en zie hier voor de site van de uitgever, maar het is ook te koop bij alle gangbare kanalen, zoals bol.com, managementboek.nl etcetera. De 60 zorginstellingen die lid zijn van het netwerk Lidz kunnen het de komende drie maanden met korting bij de uitgever kopen. Zie hier voor meer informatie (inloggen vereist). Het is waardevol als je bij de online kanalen een beoordeling en eventueel recensie wilt achterlaten.

Wat mij opviel op het symposium:


  • Mooie mix in de zaak: beginners en (ver)gevorderden, zorgprofessionals, leiding en lean adviseurs en coaches.
  • Het is gebruikelijk aan het worden om plenair een patient aan het woord te laten wat de focus op waarde voor de patient versterkt.
  • Veel artsen zijn onderdeel van het programma. Vroeger hadden we regelmatig discussies hoe we artsen meer kunnen betrekken bij lean / procesverbetering. Dat zal in concrete projecten altijd wel een uitdaging blijven, maar voor de ontwikkeling van lean als geheel hebben artsen inmiddels veel eigenaarschap genomen, getuige ook de twee medisch specialisten die zijn toegetreden tot het bestuur van Lidz.
  • Huisartsen zijn later begonnen met lean, maar de bravoure waarmee Ulrich Schultz zijn verhaal hield doet vermoeden dat ze de 'achterstand' snel zullen inhalen.
  • De gedachtewisseling op het podium met Jeff Kaas, Tyler (leidinggevende uit bedrijf Jeff), Jacob Caron en Marcel Boonen was erg interessant. Vooral de anecdote van Marcel over een Kaizen voor een patiënt met dwarslaesie waar de patiënt zelf bijdroeg aan de Kaizen bleef velen bij. De patient gerichtheid van zijn verhaal, maar ook de kwetsbaarheid waarmee hij en Jacob erover spraken werkten inspirerend. De zuiverheid waarmee Jeff en Tyler daar weer op reageerden hadden hetzelfde effect. Het maakte duidelijk hoe Kaizen helemaal verweven kan raken in het DNA van je organisatie en op die manier veel verder doorwerkt dan je kan vermoeden.
  • Miriam van Hattum is voorgesteld als de nieuwe coordinator van Lidz, erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van ons netwerk! Ze heeft veel ervaring met de toepassing van lean in de zorg vanuit haar voorgaande werkgevers Instituut Verbeeten en St. Elisabeth Ziekenhuis en is van huis uit zorgprofessional.
  • Ik heb de indruk dat mijn verhaal over veranderkunde weerklank vond. Mijn belangrijkste boodschap was dat veranderkundig vooral het geven van betekenis van belang is voor iedere afdeling, team en individu: waarom investeren we in het vergroten van het probleemoplossend vermogen? Waarom is het belangrijk processen te verbeteren? Hoe weet ik of ik erop kan vertrouwen dat het ten goede van de patient komt? 
  • Ook veel waardering voor de parallelsessies en meet-the-author gesprekken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten