Artikel Zorgvisie nr. 7. Klik hier voor het hele artikel |
Belangrijke oorzaken van pieken en dalen in het beddenhuis zijn de fluctuatie van het aantal spoedopnames per dag en de variatie in de ligduur. Maar een evengrote oorzaak is de fluctuatie van het aantal opnames en de variatie in de ligduur daarvan die we gepland uitvoeren. En dat is goed nieuws, want dat is voor een groot deel in onze directe invloedssfeer.
In het St. Antonius zijn we daarom drie jaar geleden begonnen om het planningsproces te verbeteren door beter integraal te plannen.
Integraal wil hier zeggen: bij het plannen van de operaties rekening houden met het effect op het beddenhuis. Dit doen we nu een tijd voor alle dagbehandelingen en voor Orthopedische ingrepen op onze locatie Utrecht. De systematiek is ontwikkeld met Universiteit Twente door toenmalige student Arvid Glerum en hoogleraar Erwin Hans en met Renee van Houten, Sander Rigter en mijzelf vanuit het Antonius. De planners van de afdeling Voorbereiding opname hebben het echter tot een succes gemaakt, gesteund door de leiding en de betrokken verpleegafdelingen en door de maatschap en maatschapsmanager Orthopedie.
De aanpak en resultaten tot nu is deze week gepubliceerd in Zorgvisie nr. 7. Klik hier voor een pdf versie van het artikel of klik hier voor de webversie van de hele uitgave van Zorgvisie (alleen voor abonnees). De komende jaren gaan we het doorontwikkelen en op steeds meer specialismen toepassen. Leuk als meer ziekenhuizen ervaringen hier over willen uitwisselen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten