vrijdag 6 augustus 2010

Pijn





















Alternatief verband 1, op basis van de reactie van Peter Nijssen (zie 'reacties'):















Alternatief verband 2, op basis van de reactie van Robert Schagen (zie 'reacties' + beetje interpretatie)

6 opmerkingen:

  1. Dus hoe meer gedoe ik weet te veroorzaken, hoe meer verbetering ik zal realiseren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Reacher: nee, we zijn de uitkomsten van de enquete nog aan het verwerken, verslag volgt nog (= ziekenhuisbrede enquete in het EZ naar perceptie en ervaringen met lean en lief)

    @Steven: als het voor jou genoeg pijn oplevert waarschijnlijk wel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alleen het linker deel laten zien van een bell-shaped curve?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Echt leren doet pijn. Denk aan dat je als kind je hand brandt aan de kachel waardoor je voor eens en altijd weet dat je niet aan de kachel moet komen. Verbetering gaat gepaard met leren en dus met pijn lijden. Ja en waar pijn geleden wordt ontstaat gedoe. Meer verbetering/leren en dus meer gedoe, dat zou wel eens logisch kunnen zijn, maar of die lineair is? Dat zal blijkbaar een enquete in EZ ons leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Robert van Schagen (Achmea)10 augustus 2010 om 15:41

    Ik zou de discussie "gedoe vs verbetering" graag een draai willen geven. Gedoe geeft mij het dieet gevoel, een relatief korte inspanning die mogelijk tot een verbetering leidt maar met wat pech na enige tijd door een jojo effect wordt ingehaald.

    Ik zou graag de term "lifestyle change" vs verbetering willen introduceren. Die curve is in elk geval niet lineair; eerst gedoe dat leidt tot niets (mindset verandering), dan actie (herontwerp), na implementatie op zijn best 50% van het theoretische rendement cashen en de rest gedurende jaren uit continuous improvement halen. In deze laatste trendlijn kun je goed zien of de lifestyle change is gelukt, organisaties op dieet zakken hier door het ijs......

    BeantwoordenVerwijderen