zondag 23 januari 2011

Programma symposium Lean denken en doen in de zorg

Het programma voor het symposium 'Lean denken en doen in de zorg' op 25 maart in het St. Elisabeth Ziekenhuis is bijna rond! Ik kijk er naar uit om alle praktijkervaring weer bij elkaar te zien, met als leidend thema:
'Hoe kan processen verbeteren een normaal onderdeel van ieders dagelijks werk worden?'
Er komen bijdragen uit de zorgpraktijk van: VUmc, iCare, Maastro Clinic, Waterland Ziekenhuis, UMC St. Radboud Nijmegen, Kennemer Gasthuis, Isala Klinieken, Achmea en het St. Elisabeth Ziekenhuis.

Naast alle verhalen uit de zorg ben ik verheugd dat Scania een lezing zal verzorgen over hun ervaringen met lean. Zij worden in Nederland beschouwd als de organisatie met de meeste ervaring en voortgang in het toepassen van de lean principes. Evenzeer ben ik trots op de sessie die verzorgd gaat worden door het Toyota Trainingscentrum, een mooie gelegenheid om de Toyota manier van denken uit de eerste hand te ervaren.

Inmiddels is er ook veel vanuit de kennisinstituten bekend over de toepassing van lean, maar die kennis vind niet makkelijk zijn weg naar de praktijk. Daarom kijk ik uit naar de bijdragen van hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Tilburg, Katholieke Universiteit Leuven en vanuit het CBO.

Omdat die hoog gewaardeerd werden in de vorige symposia zijn er meerdere actieve workshops waarin je daadwerkelijk lean principes oefent. Naar aanleiding van de goede ervaringen met afdelingsbezoeken de afgelopen maanden in het Lean denken in de zorg (LIDZ) netwerk, organiseren wij ook bezoeken aan diverse afdelingen in ons ziekenhuis om lean in de praktijk te zien. Tenslotte zijn er weer rondetafelgesprekken om in kleine groepen mensen met praktijkervaring met lean een thema uit te diepen en van elkaar te leren.Het programma ziet er als volgt uit:
-----------------------------------------------------------------
9:00u  Ontvangst

9:30u  Opening en toonzetting door uw dagvoorzitter
          Jacob Caron, Orthopedisch Chirurg
          Welkomstwoord en perspectief
          Marcel Visser, Raad van Bestuur
9.50    Excelleren in assembleren
          Kees Luttik, Hoofd Operationele Eenheid, Scania
10.30  Pauze
11.00  Parallelsessies, ronde 1

12.00 Lunch

13:00  Continu verbeteren: wat is je droom en wat is de eerstvolgende stap?
          Marc Rouppe van der Voort, Manager Innovatie
          Reflectieve afronding plenair programma
          Jacob Caron, Orthopedisch Chirurg
14:00  Parallelsessies, ronde 2
15:00  Pauze
15:30  Parallelsessies, ronde 3

16.30  Brabantse gezelligheid in het Grand Café
------------------------------------------------------------------
Klik hier voor het volledige programma inclusief een overzicht van de 27 parallelsessies. De komende weken komen er nog een of twee lezingen en enkele rondetafelgesprekken bij en wordt het programma definitief. Indien je een suggestie hebt voor een rondetafelgesprek kun je dat graag bij reacties aangeven.

Klik hier voor het inschrijfformulier. Je ontvang een e-mail ter bevestiging. Enkele weken later volgt het definitieve programma met een verzoek om keuzes te maken voor de parallelsessies.
Sommige sessies zijn beperkt in het aantal deelnemers en het vorige symposium was binnen vier weken gevuld: zorg dat je tijdig inschrijft indien je het belangrijk vindt aan een bepaalde sessie deel te nemen. In de rechterbalk op de weblog zal ik het aangeven als sessies vol beginnen te lopen.

Om de kosten laag te houden en het milieu te besparen (en het ook wel een leuk experiment is) versturen we geen papieren mailing. Daarom het verzoek deze blogpost door te mailen, te Twitteren, Kwekken, Yammeren of gewoon ouderwets tegen je buurman te vertellen. Ben benieuwd hoe snel het zich kan verspreiden via via!

Bij 'reacties' lees ik graag reacties op het programma. Wat spreekt aan? Wat hoop je dat aan bod gaat komen? 

2 opmerkingen:

 1. Een zeer attractief programma,complimenten op voorhand voor dit initiatief.

  Als je nog bijdragen zoekt voor lezing/rondetafel/workshopsdan heb ik nog wel een idee.
  Hoe gaan lEAN samen met HKZ/ISO.
  We kunnen voorbeelden laten zien van veldstudie resultaten met een VSM analyse op informatiestromen(resultaat is niet alleen duidelijkheid maar ook kennisdatabank en communicatie)en hoe je werkelijk de verbetercyclus aan de gang krijgt inclusief opvolging
  Als je meer wilt weten dan kun je me contacteren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Anton,

  Dank voor je reactie. Het paste niet in dit programma, maar als ik hier meer signalen over krijg dat mensen daar tegenaan lopen wordt het een sessie op het volgende symposium.

  Marc

  BeantwoordenVerwijderen