vrijdag 5 augustus 2011

Artikel: 'Minicursus Kaizen' in de Margriet

Geweldig! Onlangs stond in de Margriet het artikel:
Minicursus Kaizen: Kleine stappen, GROOT effect.
Het is geschreven door journaliste Dorine van der Wit, naar aanleiding van het boek 'De kunst van Kaizen' door Robert Mauer.

Enkele quotes uit het artikel:
"Volgens de van oorsprong Japanse methode Kaizen moet je heel kleine stapjes zetten om je leven te veranderen... (om)dat grote, radicale veranderingen vaak mislukken omdat ze angst vergroten."
"Door heel kleine stapjes te zetten, wordt je weerstand tegen verandering kleiner en krijg je er zelfs plezier in... De hersenen hebben nieuwe verbindingen aangemaakt en daardoor beklijft het."
"Kleine stapjes kunnen tot snel resultaat leiden omdat ze weer andere stapjes in gang zetten. ... moet je geduldig zijn en vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt."
"Je gaat op een andere manier naar dingen kijken en zo wordt het dagelijkse routine."
"Denk niet dat je pas gelukkig bent als je je doel hebt bereikt, maar zoek geluk in kleine veranderingen. In de woorden van Lao-Tse: 'Een reis van duizend kilometer begint met de eerste stap.'"
Ik heb geleerd dat Kaizen samengesteld is uit twee Japanse woorden: 'kai', wat zoiets als 'in kleine stapjes' of 'gestaag' betekent, en 'zen' wat zo iets als 'het goede' of 'verbetering' betekent. In de Zen Budhistische filosofie zit in het laatste ook een zelfverwezenlijking in. Voor Toyota betekent het een bijna vanzelfsprekende maatschappelijke verantwoordelijkheid dat alles wat je doet ten dienste staat aan de maatschappij. Of zoals zij zich geregeld afvragen: 'wat bieden wij de wereld de komende 500 jaar?' Kaizen is dan de weg daar naar toe.

De Margriet benadrukt vooral 'de kunst van het klein maken' als praktische methode uit de Kaizen filosofie, wat het heel toegankelijk maakt.

Iets fluistert me dat als Kaizen in de Margriet staat, Nederland klaar is voor de principes van lean.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten