zondag 27 juni 2010

Blog bestaat 1 jaar!

De blog bestaat 1 jaar! In juni 2009 publiceerde ik mijn eerste bericht 'terugblik sysmposium lean denken in de zorg'. Enkele feiten op een rij:
 • Dat ik er mee begonnen ben is te danken aan de combinatie van Mark Graban en Peter Kabel.
 • In 12 maanden tijd zijn er 45 berichten geplaatst.
 • Sinds januari streef ik ernaar wekelijks een bericht te plaatsen (wat alleen een enkele keer niet gelukt is). In lean termen is dat 'Hijunka' oftewel een gelijkmatig werkritme ;-)
 • In die 12 maanden is de site 9.535 keer bezocht door 5.229 unieke bezoekers en zijn 20.178 pagina's bekeken (met dank aan Google Analytics).
 • Maandelijks wordt de blog sinds januari ruim 1.000 keer gelezen. De laatste maand iets meer dan 1.100.
 • De meest gelezen blog is 'Terugblik minisymposium lean denken en doen in de zorg'  met 2.156 bezoeken.
 • Daarna volgt 'Continu verbeteren met het verbeterbord' en daarna 'Hoe werkt pull logistiek in een ziekenhuis'.
 • In totaal zijn er 45 reacties geplaatst. Er is dus interactie, maar ik streef ernaar over 12 maanden minstens twee keer zoveel reacties te kunnen optellen.
 • Via Twitter volgen 42 mensen 'leandenkenzorg'. Dat aantal is bescheiden, maar het aantal Twitter berichten is dat ook (34 sinds februari). Ik geloof dat bloggen mij beter ligt. Wel handig dat nieuwe berichten een automatische tweet zijn.
 • Ongeveer 180 mensen volgen de blog via RSS (je kan een startpagina instellen (bijv. iGoogle) waarmee je een overzicht hebt van nieuwe berichten van je favoriete blogs, kranten etc. die via de RSS techniek telkens ge-update worden).
 • Ik heb inmiddels geleerd dat het niet breed op prijs gesteld wordt om lange berichten te schrijven. ben er iets beter in geworden, al lijken sommige onderwerpen nu eenmaal wat diepgang en dus meer uitleg nodig te hebben (dit bericht gaat op het randje denk ik). Stapje voor stapje beter bloggen...
 • Het Elisabeth ziekenhuis kent (niet geheel onverwacht) de meeste lezers. Daarna volgen UMC Groningen, VUmc, Maastro, UMC Radboud, Isala klinieken, LUMC,  EUR, St. Maartenskliniek, Achmea, UM (Maastricht), Ministerie van Justitie (??), St. Antonius, UvT, Waterland zkh, Catherina zkh, Franciscus gsth, AMC en Elkerliek en dan nog een hele rij met iets minder intensieve lezers (of via een netwerknaam waar niet de naam van het ziekenhuis in staat...). 
 • 91% is Nederlands en 5% Belgisch. 4% van de bezoekers leest het dus vanuit een niet-Nederlands sprekend land. De meeste komen uit Duitsland, VS en UK.
 • Voor wie het interessant vindt: 71% gebruikt Internet Explorer, 14% Firefox, 10% Safari en maar 5% Chrome (is toch echt de snelste browser!). Nog geen promille van de bezoeken is via een mobiel.
Ik moest er even aan wennen hoe bloggen werkt, maar ik merk dat ik het leuk ben gaan vinden en dat het me helpt alles wat me opvalt of bezig houdt te verwerken. Ik hoop dat voor jullie ook nuttig is gebleken?

3 opmerkingen:

 1. Hallo Marc,

  Ik ben een van je vaste bezoekers en mijn complimenten voor je blog. Volhouden is het devies. De Japanse term daarvoor ken ik niet ;-)
  Je blog entries zijn inderdaad soms wat lang, maar voor diegenen die nog niet zo thuis zijn in Lean (zoals ik) wel altijd boordevol informatie om snel nieuwe dingen te weten te komen. Dank daarvoor! Op naar jaar 2

  Groeten
  Victor Haze
  St Maartenskliniek

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Marc,
  Proficiat met je jubileum! Het 'Lean-virus' verspreid zich steeds beter in de zorg, en jij hoort ongetwijfeld tot de ambassadeurs die hier actief aan bijdragen. Doorgaan dus!
  Tot we de doelstelling "Fixing the Dutch Healthcare System" hebben gerealiseerd... :-)
  Groet,
  Peter Hofman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Peer Goudswaard1 juli 2010 om 23:25

  Beste Marc,

  Ook vanuit het hoge noorden (UMC Groningen) gefeliciteerd met je eerste verjaardag en dat er nog vele mogen volgen, continu verbeteren eindigt nooit
  Groeten
  Peer Goudswaard

  BeantwoordenVerwijderen