zondag 4 maart 2012

Team train

In de vorige drie blogs beschreef ik hoe Kaas Tailored Kaizen uitlegt en via welke methodiek de werkvloer continu problemen aanpakt en verbetert. In deze vierde en laatste blog in deze serie (n.a.v. het bezoek van Jeff Kaas) beschrijf ik 'Team train'.

Veel afdelingen worstelen hoe ze verbeteringen communiceren naar het team en hoe ze die kunnen borgen. Een ander vraagstuk is hoe je iedereen betrekt bij het verbeteren en een leerproces laat doormaken. Team training is een werkwijze waarmee Kaas beide vraagstukken voor een groot deel heeft weten op te lossen, in samenspel met de Kaizens (zie vorige blogs).

Op het symposium zagen we live hoe 'Team train' eruit ziet: op een vast tijdstip gaat een signaal, stopt iedereen met werken en verzamelen teams zich in een cirkel op de werkplek. Vervolgens is één teamlid aan het woord en traint hij of zijn de collega's in één specifieke handeling. Na 5 minuten is het klaar.

Jeff heeft de teams slechts twee uitgangspunten gegeven:
- Elke dag komt het team bij elkaar om te leren hoe je één handeling beter uit kan voeren
- Elke dag traint een ander teamlid zijn collega'sZijn eerste toelichting: anderen trainen is een van de beste manieren om te groeien, je collega's trainen helemaal. Gemiddeld realiseert elk team lid elke maand een Kaizen. De verbeterslagen die daaruit voort komen trainen de teamleden hun collega's via Team train. Uit één Kaizen kunnen dus meerdere sessies van Team train voortkomen. Jeff stelt dat 5 minuten bijna altijd door iedereen meteen opgepikt kan worden. Langere trainingen met meerdere leerpunten zal altijd afwachten zijn hoeveel opgepakt gaat worden, zelden alles.

Prachtig in zijn eenvoud. Mensen groeien door collega's te trainen. Daarmee werkt het team vanzelf aan het standaardiseren van haar werkwijzen. Ze hebben volle eigenaarschap over de team training en er is minimaal voorbereiding en afstemming nodig. Iedereen komt aan de beurt, dus iedereen is bezig met verbeteren, op een manier die bij jezelf past. De teamleider coacht overigens de teamleden op de Kaizens en Team train.

We zijn er mee begonnen om het zelf toe te passen als lean coaches. We moeten nog wennen aan de nieuwe werkwijze, maar wat meteen ontstaat is dat degene die iets inbrengt direct zich moet verplaatsen in de anderen en wel op een wijze dat ze het direct kunnen toepassen. De effectiviteit van bijeenkomsten neemt meteen toe.

Overigens volgt bij Kaas Tailored Team train door Team clean. Dan gaat elk teamlid een deel van de werkplek opruimen en schoonmaken. Dagelijks 5 minuten 5S dus. Prachtig. Jeff zelf gaat dan overigens de mannentoilet schoonmaken.

Mooi bedrijf, Kaas Tailored. Ik kan het iedereen aanraden te bezoeken als je een keer in Seattle bent. Elke dinsdag, woensdag en donderdagochtend leidt Jeff Kaas geïnteresseerden gratis rond in zijn bedrijf. Klik hier voor de link naar zijn site met meer informatie. Een bijzondere man, een bijzondere organisatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten