woensdag 2 mei 2012

Video: Lean healthcare is "Loving care"


In een lezing van Mark Graban (populaire Amerikaanse blogger over lean, klik hier voor zijn blog en hier voor een eerdere blogpost van hem hierover) vertelt hij over 'Lean healthcare is "loving care" en verwijst naar Jacob Caron, Orthopedisch chirurg uit het Elisabeth. Dit naar aanleiding van een lezing die Jacob Caron eerder hield over de visie hoe we in het Elisabeth 'lief en lean' combineren. Klik hier voor een interview met Jacob Caron hierover.

Zolang lean is iets zich zelf staand is loopt het een groot risico dat het middel een doel wordt. Lean integreren in de ontwikkelingen in je zorginstelling lijkt me voorwaardelijk om een duurzame ontwikkeling mogelijk te maken. Bij ons is 'lief' een wezenlijke, maar ook 'veiligheid', de algehele paraplu van kwaliteit en uiteindelijk integratie en dienend aan alles wat we doen, tot we het concept lean 'lenig' hebben gemaakt.

Welke combinaties zie je met lean ontstaan?

3 opmerkingen:

 1. Zie zojuist een bericht over Zinzia, een zorginstelling met verpleeghuizen en diverse andere zorgvormen. die bericht dat zij met lean en 'liefdevolle zorg' gaan combineren. Een trend?
  http://www.invoorzorg.nl/ivzweb/Overzichten-In-Voor-Zorg!/map-interviews/Liefdevolle-zorg-bij-Zinzia.html#.T5qpw16Stco.twitter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zolang je nog denkt in termen als lean "integreren", vermoed ik dat lean inderdaad het risico loopt, dat je benoemt: een (zoveelste) middel dat verwordt tot doel.

  Wezenlijke stap lijkt mij het inzien dat het niet zozeer aankomt op het integreren van lean. Het lijkt mij zaak dat er daadwerkelijk wordt gekéken door de bril die lean is, en dan zéggen wat je zíet.

  Zodat je daadwerkelijk kijkt, gaat het gesprek óver de bril (het middel, het model, het concept). Niet over wat je ziet, wanneer je door die bril kijkt.

  Lastig vraagstuk: hoe krijg je mensen zo ver om daadwerkelijk dóór de bril te kijken? Ze willen zo graag praten over die bril: wat er wel en niet aan klopt, of je niet toch ook niet die andere bril eens zou moeten proberen, wie er wel en niet in staat zijn met de bril om te gaan, wat de gevolgen zijn wanneer deze bril werkelijk gebruikt zou gaan worden, hoeveel de bril kost, wat er moet gebeuren om mensen te overtuigen dat ze werkelijk deze bril zouden moeten gebruiken, et cetera.

  Al die tijd wordt er van alles gedaan. Behalve door de bril gekeken, laat staan staan: gezien.

  (reactie hiervoor verwijderd vanwege storende taal- en spellingsmissers)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Bart: interessante observatie, dank!

  Een vervolg vraag zou kunnen zien: zien we al dat in gebieden waar lean niet het uitgangspunt is (zoals lief, veiligheid, NIAZ etc) er nu andere dingen waargenomen worden doordat lean principes aan die brillen toegevoegd zijn? En zien we dat bij lean activiteitein, zoals een proces analyseren en verbeteren, aspecten van die andere brillen terug te vinden zijn in wat waargenomen wordt (zoals risico's, of waardeverlies)?

  Hebben we een krachtiger repertoire en rijkere betekenisgeving in de diverse activiteiten door kruisbestuiving van inzichten, principes en methodes?

  BeantwoordenVerwijderen