dinsdag 31 december 2013

Overzicht 2013: welke blogposts zijn het meest gelezen?

In juni 2009 schreef ik mijn eerste blog, naar aanleiding van het tweede symposium Lean in de zorg. Op dat symposium sprak Mark Graban, op uitnodiging van Peter Kabel, arts-microbioloog uit het Elisabeth. Hij kende Mark van zijn veelgelezen blog en na het symposium suggereerde Peter om met een blog de ervaring die we opdoen in het Elisabeth met de buitenwereld te delen. Mark gaf me tips en sindsdien schrijf ik elke week een blog over iets wat me bezig houdt, iets waar ik van leer, wat ik leuk vind om te delen en soms ook praktische aankondigingen e.d.

Mijn streven is om het probleemoplossend vermogen van de zorg te vergroten. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat we als zorgverleners beter in staat zijn om zorgprocessen zelf continu te verbeteren. Een kernelement is om te reflecteren op onze tekortkomingen en die te adresseren. Iets wat er al snel in schiet met de 'doe-menatliteit' van de zorg. Vandaag de naam van de blog 'Lean denken in de zorg'.

In eerste instantie was de blog vooral bedacht voor een klein groepje geïnteresseerden met wie we uitwisselden, maar al snel bleken best veel mensen daar interesse in te hebben: de blogposts zijn inmiddels bijna 250.000 keer gelezen door ruim 50.000 unieke bezoekers (zie onderaan rechterkolom op de site voor het actuele aantal). Wat uit onderstaand overzicht blijkt is dat heel verschillende soorten onderwerpen aanspreken.
Meest gelezen blog is (al sinds 2009) over het Verbeterbord
De meestgelezen blogposts vanaf het begin zijn:

 1. Continu verbeteren met het verbeterbord (2009)
 2. Terugblik mini-symposium lean denken in de zorg (incl video boekoverhandiging aan minister Klink en links naar de presentaties) (2009)
 3. Kaizen formulier (A3) om mensen te laten groeien (2012)
 4. Hoe werkt pull-logistiek in de zorg? (2009)
 5. Artikel: Aanpak efficiency in de zorg ondoordacht (2010)
 6. Valkuil van lean (2009)
 7. Achmea over lean in de Volkskrant (2010)
 8. PDCA borging vaak verkeerd gebruikt (2011)
 9. Presentaties symposium lean in de zorg (2011)
 10. Netwerk lean in de zorg (Lidz) (2010)
 11. Grootse dingen bereik je door ze klein te maken (2009)
 12. Lean leiding geven (2009)
Als alleen gekeken wordt naar de blogposts die in 2013 gelezen zijn komen de volgende erbij:


Meer statistieken over de blog:
 • In 2013 hebben 18.000 'unieke bezoekers' 130.000 pagina's bekeken.
 • Momenteel volgen 780 mensen de blog ook via Twitter, 180 mensen ontvangen nieuwe blogberichten per e-mail en ruim 300 per RSS feed (zie rechterkolom op de site om e-mails te ontvangen of de RSS feed). In totaal zijn blogposts in 2013 via e-mails en RSS feed ongeveer 22.000 keer gelezen. 
 • Doordat blogposts sinds 2013ook automatisch op LinkedIn geplaatst worden is dat een nieuwe plek geworden waar ze veel gelezen worden, ongeveer 300 keer per blogpost. Reacties worden nu ook meer op LinkedIn dan op de blog zelf geplaatst.
 • 88% van de bezoekers is Nederlands, 6% Belgisch, 2% uit de VS en ook nog redelijk veel uit Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zweden, Aruba, Suriname en nog 63 andere langen, waaronder  dit jaar 2 bezoekers uit Japan :-)
 • 9% van de bezoekers leest vanaf een mobiel apparaat. Het merendeel daarvan is een iPad en verder iPhone, Samsung en HTC. 
Opvallende gebeurtenissen dit jaar, voor mij persoonlijk:
 • In juni ben ik van als manager innovatie van het St Elisabeth Ziekenhuis overgestapt naar het St Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein/Utrecht als manager Lean en zorglogistiek. Zie hier voor mijn blog over het afscheid en hier voor mijn nieuwe uitdaging in Antonius. Het laatste begint inmiddels bijzonder mooi vorm te krijgen waarbij de lat uitdagend hoog komt te liggen. Over die lat en de vorderingen daarnaar toe zal ik in 2014 vaker schrijven.
 • In oktober kreeg ik groen licht van mijn promotoren Frits van Merode en Bart Berden om mijn proefschrift af te ronden met als titel 'Optimising delays in access to specialist outpatient clinics'. Vlak voor de kerst heb ik (strak op schema :-) mijn proefschrift ingeleverd bij de Beoordelingscommissie van Universiteit Maastricht. In februari hoor ik of mijn proefschrift 'verdedigbaar' wordt geacht en kan ik de datum voor de verdediging vastleggen, waarschijnlijk in mei of juni. Erg spannend, na acht jaar werk. 
 • 12 juni vond het zesde symposium Lean in de zorg plaats en de laatste die ik vanuit het Elisabeth heb georganiseerd. Zie hier voor de presentaties en hier voor mijn presentatie over veranderstrategieen.
 • In augustus werd het artikel 'Duurzame procesverbetering met de 'lean'-filosofie' gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Een belangrijk onderdeel van mijn proefschrift en extra betekenisvol om een niet-medisch onderwerp gepubliceerd te krijgen in het belangrijkste Nederlandse wetenschappelijke journal. Klik hier voor de blogpost erover, incl link naar het artikel.
 • Sinds oktober schrijf ik met Henk Veraart om de week een blogpost voor Arts & Auto, gericht op de praktijk van zorgprofessionals.
Ik hoop dat mijn blog blijft bijdragen aan de ontwikkeling van het probleemoplossend vermogen van de zorg in 2014. Ik kijk uit naar reacties en de nieuwe ontwikkelingen in 2014! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten